Вълчитрънското съкровище е освен акцент на новооткритата национална изложба Власт и

...
</TD
>Вълчитрънското съкровище е освен акцент на новооткритата национална изложба Власт и
Коментари Харесай

В Пловдив откриха изложбата Власт и сила

Вълчитрънското богатство е с изключение на акцент на новооткритата национална галерия " Власт и мощ. Късната бронзова ера по нашите земи " в Регионален археологически музей – Пловдив, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

На пресконференцията днес шефа на музея доцент доктор и заместител -кмета в отдел " Култура, археология, туризъм " показаха голямата си наслада, че Вълчитрънското богатство гостува в Пловдив за повторно.

Първата му аудиенция е била през 2019 година. От през днешния ден към този момент 13-те съда могат още веднъж да бъдат посетени.

Директорът на музея увери неведнъж всички, че това е оригинала на съкровището. Той сподели също, че се чакат още две изложения. Първата ще бъде до края на година в Северна Македония и е обвързвана с тракийските владетели.

Другата ще се осъществя през идната година в музея " Пол Гети " в Лос Анджелис.

Панов поздрави музея за новата галерия. Отчете, че това е идеалното време, тъй като града е цялостен с туристи и интереса ще е огромен.

Той подчертава върху един от съдовете, а точно трите панички. По думите му част от тях е изработен от материала " електон " примес от злато и сребро. Той е основан посредством химически процеси при започване на 20 век. По думите му е необяснимо по какъв начин траките са съумели да го създадат. 

Д-р показа, че интензивно се работи над 5-те обекта в града и загатна, че до края на годината Небет тепе и Източната врата ще бъдат дефинитивно превърнати в туристически обекти.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР